Uitvaart regelen: wat kunt u allemaal zelf doen?

on

Voor een persoonlijk afscheid

Na het overlijden van een dierbare komt er heel veel op u af. Dat ziet u vooraf natuurlijk niet aankomen. We hebben het in het leven niet altijd voor het zeggen. U staat ineens voor de taak om een uitvaart te regelen waarbij u rekening moet houden met het verdriet en de wensen van andere familieleden en/of vrienden van de overledene. En dat terwijl u ook ineens midden in een rouwproces zit. Met dit blog geven we u tips hoe u tot een duidelijk stappenplan komt voor een waardige en persoonlijke afscheid, in een hectische periode waarin logisch nadenken niet altijd makkelijk is. Met een goed aangeschreven uitvaartverzorger kunt u dit altijd bespreken. Dit kan altijd, ook als er niemand overleden is. Zo weet u altijd wat de mogelijkheden zijn van wat u zelf kunt doen en wat de uitvaartverzorger voor u kan betekenen.

Begrafenis of crematie?

U staat pas stil bij veel vragen als het moment er ineens is: een dierbare overlijdt en u krijgt de vraag of de overledene begraven of gecremeerd wil worden. Hopelijk was die vraag al ruim voor overlijden beantwoord, maar als u dat echt niet weet bij het regelen van de uitvaart, kan het een lastige keuze zijn. En waar moet de uitvaart plaatsvinden? In een kerk, of op een andere locatie, bijvoorbeeld uw eigen tuin of een plek aan het stand? En dan nog al die andere vragen waarop u het antwoord moet zien te vinden. Wordt het een serene of een vrolijke uitvaart? Studentendragers, vrouwelijke dragers, of familie als dragers? Een eiken kist of een rieten mand? Een koets met Friese paarden of een stijlvolle rouwauto?

Kosten van de uitvaart

Wat betreft kosten van de uitvaart hoeft u zich niet te veel zorgen te maken. Als u zich laat begeleiden door een goed aangeschreven uitvaartverzorger, houdt deze altijd rekening met uw budget. Zo houdt u de kosten van het regelen van de uitvaart altijd binnen de perken.

Vooraf nadenken over uw uitvaart

Er zijn altijd mensen die het niet veel kan schelen wat er met ze gebeurt na hun overlijden. Dat kan makkelijk zijn, maar ook moeilijk, want u wilt toch een waardige uitvaart voor ze regelen. Maar er zijn ook mensen die hun uitvaart graag tot in de puntjes geregeld verzorgd willen hebben. Daarom is het handig om zo nu en dan met elkaar over het regelen van uw uitvaart te spreken. Dan komt u niet voor verrassingen te staan als het droevige moment daar is.

Uitvaart regelen met uitvaartverzorger

Met dit blog hebben we geprobeerd u alvast op idee├źn te brengen, voor het geval u onverhoopt met het overlijden van een dierbare te maken krijgt. U kunt dus het beste alvast nadenken over hoe uw eigen uitvaart eruit zou kunnen zien. Hoe u de begrafenis van uzelf of van een dierbare wilt regelen, kunt u dus ook bespreken met een goed aangeschreven uitvaartverzorger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *